Att välja foder till sin hund

Mitt liv med hundarna Feb 06, 2017 No Comments

Att välja hundfoder till sin hund kan vara en konst för sig. Det finns många olika sorters hundfoder som är bra för olika tillfällen och situationer i hundens liv. Det kan alltså vara bra att rådfråga en veterinär vilket foder som är lämpligast för sin hund. Då kan man vara på den säkra sidan att man ger sin hund bra mat och får i sig alla näringsämnen som den behöver.

Olika sorters hundfoder

De vanligaste hundfodren är antingen torrfoder, våtfoder eller färskfoder. Beroende på vilken hundras man har eller om sin hund har särskilda behov behöver den olika slags foder. Man måste exempelvis ta hänsyn till känslighet, allergier, päls – och hudproblem samt aktivitetsnivå när man väljer hundfoder. Torrfoder innehåller max 14 procent vatten och består normalt av ingredienser som frystorkats eller torkats. Det är faktiskt så att torrfoder är en av de allra viktigaste delarna i hundens kost, särskilt för de hundar som inte tuggar på tuggben. Hunden behöver nämligen ett rejält tuggmotstånd för att hålla en god munhygien och friska tänder.

Att välja foder till sin hund

Våtfoder är ett foder som vanligtvis används som komplement till torrfodret men funkar även i vissa fall som en komplett näring. Har man en kräsen hund kan våtfoder vara ett perfekt sätt att smaksätta maten i syfte att locka hunden till att äta. Viktigt att känna till är dock att om man ger sin hund våtfoder måste man även ge dem tuggben eller torrfoder som komplement för att tillgodose deras tuggbehov. Färskfoder är ett väldigt lättsmält, naturlig och nyttigt val av foder till sin hund. Produkterna i färskfodret är färskfrusna och innehåller endast rått kött, organ, grönsaker samt ben.

Vilka ämnen behöver en hund för att må bra?

Det viktiga är att hunden får äta ett foder som är väl balanserat av fett, proteiner och kolhydrater. En av grundreglerna för att veta om hunden får i sig rätt foder är att kolla på hur den mår. Hunden ska vara pigg och glad, ha en blank och fin päls, vara normal i kroppsformen, ha en bra avföring samt gilla sitt foder. Om hunden är allt detta kan man vara säker på att den får i sig rätt foder och rätt näringsämnen.

David Wyman