Olika sätt att aktivera hundarna

Mitt liv med hundarna Feb 06, 2017 No Comments

Att aktivera sin hund tillräckligt är ett måste för att de ska må bra och vara friska. Självklart kräver då olika raser och storlekar på hund olika mycket motion. Då jag har en Golden Retriever och en Leonberger så är jag van att få aktivera och motionera mina hundar väldigt mycket eftersom de båda är stora hundraser som kräver en hel del motion. Men för mig är det bara positivt för då kommer ju även jag ut och går. Men hur kan man då aktivera stora hundar som kräver mycket motion?

Aktiv träning

Olika sätt att aktivera hundarna

Ett sätt att aktivera dessa större hundraser som behöver mer motion är att träna hundarna i någon särskild gren. Det kan vara allt från agility, spårning, lydnad till freestyle. Egentligen vad som helst som inkluderar att hunden får röra på sig är bra träning och aktivering. Många hundar älskar agility och ser det som en lek vilket gör att de då kombinerar lek med motion utan att tänka på det. Det är en mycket bra aktivering eftersom hundarna i agility springer mycket och hoppar mycket samt tränar samtidigt sin mentala stimulans. Förutom agility är även spårning eller freestyle en bra aktivering då de också kräver att hunden rör på sig en hel del. Att springa i skogen är dessutom en mycket bra träning då hunden får hoppa över stockar och stenar istället för att bara springa på plan mark.

Har man en stor hund kan det vara bra att ha någon form av aktiv träning som man genomför någon/några dagar i veckan med sin hund. Det blir då ett bra komplement till de långa promenaderna som också behövs varje dag.

Dra vagn eller släde

En annan bra aktivering för hundar som kräver mycket motion är att låta dem dra en vagn eller släde efter sig. Då tränar dem inte bara sin motion utan även styrka. På vintern kan man spänna fast en kälke bakom hunden och åka med bakom eller varför inte en anpassad hundvagn? Det här är också något som hundarna ofta brukar tycka väldigt mycket om. Viktigt är dock att man ser till så vagnen eller släden är ordentligt fastspänd och att den inte riskerar att skada hunden på något sätt. Att dra en vagn eller släde efter sig är en aktivitet som kräver mycket styrka och motion vilket gör den till en perfekt aktivitet för den större hundrasen. Det blir dessutom en trevlig upplevelse för dem som åker med bak i vagnen eller släden.

David Wyman