Spårning med hundarna

Mitt liv med hundarna Feb 06, 2017 No Comments

Hunden har till skillnad mot människan ett väldigt överlägset luktsinne och i princip samtliga hundar kan och tycker om att spåra. Man behöver inte ha några tävlingsambitioner för att träna upp sin hunds spårförmåga utan det kan enbart vara i nöjessyfte. Det absolut vanligaste sättet att träna sin hund i spårning är att låta de söka upp matte eller husse. Det här brukar hundarna tycka är väldigt roligt också och ser det ofta som lek. Men den här typen av träning är väldigt bra eftersom det kan komma tillfällen då hunden behöver kunna leta upp sin ägare, om den har gått vilse i skogen till exempel.

Spårning med hundarna

Att lära sin hund att spåra innebär en viss trygghet för sig själv genom att veta att hunden kan ta sig hem på eget sätt om den springer bort och så vidare. Ett annat sätt att träna sin hunds spårförmåga på är genom att lägga ut godis-spår. Då lämnar sin hund och går ut en bit i skogen till exempel och från där man vill att spåret ska börja lägger man ner en liten godisbit i varje fotspår. Sedan visar man hunden vart spåret börjar och sedan får den följa spåret tills den kommer till målet. Målet kan exempelvis vara en leksak eller husse eller matte. Det här är ett mycket bra och effektivt sätt.

Vad får hundarna ut av det?

Förutom den mentala stimulansen som är livsviktig för en hund får de även ut en nödvändig förmåga som kan hjälpa dem i olika situationer. Att spåra ska egentligen varje hund klara av då det ligger i deras natur att kunna söka upp ett offer, ett skadat djur eller sin ägare/sitt hem. Det är en förmåga som bör tränas upp hos sin hund för att de ska få vara så ”naturliga” och lika sina förfäder som möjligt.

David Wyman